Weg met sneeuw waar een rijdende autoband op de voorgrond staat

Winterbanden: veilige autobanden in de winter 

Op zoek naar de beste autobanden voor in de winter? Als merkonafhankelijke bandenspecialist adviseren wij u graag over de juiste winterbanden voor uw auto. Daarbij denken we in eerste instantie aan uw veiligheid. Een beijzelde weg is twee keer zo glad als een besneeuwde weg, vier keer zo glad als een natte weg of een weg met een laagje gesmolten sneeuw, en acht keer zo glad als een droge weg. Maar met winterbanden heeft u beduidend meer grip en minder slip dan met zomerbanden. Daarnaast kijken we naar zaken als comfort, stabiliteit, wendbaarheid, efficiënt brandstofverbruik en grip. In de herfst- en wintermaanden, bij temperaturen onder 7°C, zijn winterbanden altijd de beste en veiligste keuze.

November tot en met maart; Kies voor winterbanden! 

Waarom winterbanden in de winter de beste keuze voor uw auto zijn? Bij temperaturen onder de 7°C hebben zomerbanden minder grip op de weg en een langere remweg dan winterbanden. Door de speciale rubbersamenstelling met silica en door de profielopbouw blijven winterbanden langer elastisch en flexibel. Daardoor bieden ze meer grip op zowel droge als natte wegen, en bevroren en besneeuwde wegen. Fijne lamellen in het profiel bevorderen het comfort en de afvoer van water of natte sneeuw. Bij sneeuw grijpen deze lamellen zich namelijk als het ware vast in de sneeuw. Door de verbeterde grip is de remweg korter en heeft uw auto een betere wegligging. Bovendien vermindert het profiel de kans op aquaplaning. Genoeg redenen dus om in de winter over te gaan op winterbanden. Neem contact op met Vakgarage voor advies over de juiste banden voor uw auto.

Winterbanden in het buitenland 

Gaat u op vakantie of op wintersport naar het buitenland? Kies dan altijd voor winterbanden onder uw auto. Als u tijdens winterse omstandigheden in het buitenland namelijk niet op winterbanden rijdt, kunt u een boete krijgen, of in het geval van een ongeluk zelfs te maken krijgen met strafrechtelijke vervolging en mede-aansprakelijkheid. In het ergste geval vergoedt uw verzekering hierdoor letselschade niet. De reden? Een auto met zomerbanden heeft minder grip op de weg en heeft een onnodig lange remweg. Bovendien zijn winterbanden in veel (Europese) landen in de winter verplicht. Dus als u naar een land met winterse omstandigheden gaat, zijn winterbanden altijd de slimste en veiligste keuze. Meer weten over regelgeving in het buitenland? Kijk hier.

Kies voor de juiste banden 

Winterbanden zijn niet verplicht in Nederland, maar tijdens de herfst- en wintermaanden bewijzen winterbanden hun nut en veiligheid voor u en anderen. Als merkonafhankelijk bandenspecialist voert Vakgarage een uitgebreid assortiment winterbanden met o.a. de merkenContinental, Dunlop, Fulda, Goodyear, Michelin, Pirelli, Vredestein en onze Europese huismerken, geproduceerd door A-merk fabrikanten. Vakgarage adviseert u graag vrijblijvend over de juiste winterband voor uw auto.

Tekening waarop het vershchil in profiel tussen winter- en zomerbanden te zien is. Winterbanden hebben een groffer profiel.

Goede redenen om winterbanden te monteren

   Winterbanden zorgen onder gladde omstandigheden voor sterk verbeterde grip en dus voor uw veiligheid!
   Meer grip en trekkracht bij temperaturen onder de 7°C door speciaal rubbermengsel met silica* dat niet verhardt bij lage temperaturen. 
   Meer comfort en betere afvoer van water of natte sneeuw door fijne lamellen in het profiel. Hierdoor wordt de remweg verkort en verbetert de wegligging in bochten (minder kans op aquaplaning). Bij sneeuw vervormt het profiel bij het rollen van de band en de lamellen worden “grijpers” die zich in de sneeuw “vasthappen”.
   Moderne winterbanden zijn net zo geluidloos en comfortabel als zomerbanden en slijten niet sneller 
   Met winterbanden heeft u een aanzienlijk geringer risico op schade aan uw voertuig dan met zomerbanden. Hierdoor profiteert u ook van een financieel voordeel door het positieve effect op uw verzekeringspremie (no-claim) en uw eigen risico. 
   In diverse Europese landen is het gebruik van winterbanden verplicht gedurende de wintermaanden. 
   Extra kosten voor winterbanden zijn verwaarloosbaar. De aanschafprijs is vaak gelijk aan die van zomerbanden en uw zomerbanden slijten immers niet! 
   Een beijzelde weg is 2 keer zo glad als een besneeuwde weg; 4 keer zo glad als een natte weg of een weg met een laagje gesmolten sneeuw; en 8 keer zo glad als een droge weg! Maar met winterbanden heeft u beduidend meer grip en minder slip dan met uw zomerbanden. 

 * indien silica in de compound  

Wil de echte winterband opstaan?

Helaas is er nogal wat verwarring over wat een goede winterband is. De Europese regelgeving is niet eenduidig. De meeste landen hanteren de M+S aanduiding juridisch gezien als winterband. Het M+S logo (modder + sneeuw) zegt echter niets over de pure wintereigenschappen van een moderne winterband. Vakgarage adviseert uitsluitend winter- of 4 seizoenenbanden die zowel het M+S als het sneeuwvloksymbool dragen. Alleen dan bent u verzekerd van de meest moderne kwaliteitseisen waar winterbanden aan dienen te voldoen. 

Met de auto door Europa?

In veel Europese landen zijn winterbanden in meer of minder mate verplicht. Het niet-rijden op winterbanden kan u in deze landen een bekeuring opleveren en grotere problemen wanneer u bij een ongeluk betrokken raakt.

ANWB winterbandentest 

De ANWB vergeleek maar liefst 30 verschillende winterbanden. In de Populaire bandenmaat 205/55 R16 H kregen de volgende banden maar liefst 4 sterren:

   Continental WinterCtc TS850
   Michelin Alpin A4
   Goodyear UltraGrip 8
   Dunlop SP Winter Sport 4D
   Nokian WR D3

4 sterren winterbanden leverbaar bij Vakgarage

De door de ANWB als best geteste winterbanden zijn uiteraard leverbaar bij de winterbandenspecialist: Vakgarage! Vakgarage adviseert tijdig winterbanden te bestellen.